Vezetőknek‎ > ‎Problémák‎ > ‎

Csúfolódás

Szerintem hosszú távon nagyon fontos célnak kell kitűznöd egymás elfogadásának normájának kialakítását. (A sokszínűség, változatosság legyen érték, mindenkit úgy fogadjunk el, amilyen.) Ezt apró lépésekkel, következetes viselkedéssel érheted el.

Jelenleg ehhez legfontosabb lépés, hogy határozottan elutasítsd a csúfolódást. A lányok abban a korban vannak, hogy az általuk elfogadott, szeretett személy számára mindenáron meg akarnak felelni és törekszenek „jónak” lenni. (Bíznak a kölcsönösségben, érvényes a bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled is cselekedjenek elv.)

Ha látod, hogy újra bántják társukat, reagálj rögtön és ne fordíts hátat!

Tippek ehhez Fecskétől:

- Hass az érzelmeikre, empátiájukra: Te hogyan éreznéd magad a helyében? Neked hogy esne, ha kicsúfolnának? Miért akarod megbántani? Nem látod, hogy ez rosszul esik neki? 

- Tanítsd meg a kicsúfoltat védekezni: szólj neki, hogy álljon ki magáért határozottan, mert amíg ő maga nem áll ki saját magáért, addig az őrsvezető vagy bárki más hiába védi meg. Határozottan, magabiztosan szólítsa fel őket arra, hogy hagyják abba a csúfolódást. Hatékonyabbá teheti a védekezést, ha ő maga is támadóként lép fel: egyenesen szembeszegül a csúfolódókkal, szemükbe néz és hangosan, határozottan beszél.

- Segíthet még az is, ha megmagyarázza a csúfolódás tárgyáról, hogy teljesen normális, vagy hogy ő azt elfogadja. Pl. Igen, csendes és szórakozott vagyok, mert azon gondolkodom, amit délután olvastam.. vagy mert az édesapám is ilyen természet, tőle örököltem. Fontos, hogy ezzel azt kell üzenni, hogy a csúfolt tulajdonság létezik, de ez normális és nem zavar. Ezt az őrsvezető is kiemelheti, nem feltétlenül a gyereknek kell megfogalmazni.

Nagyon fontos, hogy ne legyen a csúfolódásra csúfolódás a válasz, erre nagyon ügyelj! A csúfolódók felé is igyekezz elfogadó lenni, érezzék, hogy ez a szabály őket is védi!

A kiközösítés feloldására próbálkozhatsz még csapatépítő játékokkal, páros gyakorlatokkal, ahol más oldalát is megmutathatja a kiközösített. Hasznos lehet, ha találsz neki egy szövetségest az őrsből és szépen egyesével nyered meg a többieket…Esetleg a kiközösítettel és kiközösítőkkel is beszélgethetsz a problémáról, hátha eddig nem észrevett, újabb rejtett szálakra derül fény.

Nem feltétlen szerencsés, ha a kislányt kiemeled, és magad mellé ülteted stb., a kivételezés ugyanis tovább nehezíthet a helyzetén.
Comments