Vezetőknek‎ > ‎

GE-mátrix

A GE-McKinsey mátrix (Cilinder szerint cserkésznéven „Gondolkodj előre!” mátrix) két tengely mentén vizsgálja a vállalatokat és/vagy termékeket – jelen esetben cserkészcsapatokat. 
Az egyik tengely eredetileg a versenyképesség (mi átneveztük „jelenlegi fejlettség”-re), a másik tengely a piaci vonzerő (ezt „fejlődési potenciál”-nak hívjuk).
A jelenlegi fejlettség ismérvei pl. a létszám, a csapatszerkezet, a korosztályos nevelés, munkatervek rendszere, vezetői feladatmegosztás, cspk. delegálási szerepe, toborzás, kapcsolat a szülőkkel, egyenruha, láthatóság, internetes megjelenés, MCSSZ-adminisztráció, tábor jellege,pénzügyi háttér.
A fejlődési potenciál ismérvei a stratégiai előrelátás, a vezető-utánpótlás, jelöltek a VK-ban, nevelési ívek, csapatnál magasabb szintű programok, eseménynaptár kidolgozottsága, kiképzők a VK-ban.
Miután kijelöltük a jelenlegi fejlettség és a fejlődési potenciál legfontosabb tényezőit, számszerűsítjük ezek relatív fontosságát (súlyszám: 1-5-ig). Mindkét ismérvcsoportra van alacsony, közepes és magas fejlettségű válasz (érték: 1-3-ig). Ezután súlyozott átlagszámítással pontértékeket számolunk. A két tengelyen megkapott pontérték alapján elhelyezzük a csapatot a két tengely által meghatározott koordináta-rendszerben, és megnézzük, hogy a 3x3-as ábra melyik rubrikájába esik, ill. hogy ezek alapján milyen stratégia-javaslat tartozik hozzá.

Ha kíváncsi vagy csapatodnak a mátrixban elfoglalt helyére, gondolkodj előre, és keresd fel PFM-edet!

Comments