Archív‎ > ‎

Rover klub - 2002/2003

Véget ért az első éve a rover klubnak. A Ferenciek terére ellátogatók sok megfontolandót tudhattak meg a meghívott előadóktól a mindenkit egyaránt érintő szerelem párválasztás és párkapcsolat témakörében.

Az előadások Kerületünk rover cserkészeihez szóltak elsősorban. A látogatottság alapján megállapíthatjuk, hogy nagy baj van Cserkészkerületünk határain belül. Vagy nem tudják a csapatok megtartani a rovereiket, vagy kevés a 16 év feletti cserkész. A rover klubon 338-an vettek részt összesen (ebben a számban többször foglaltatik benne az, aki többször jelent meg) a következő Cserkészcsapatokból: 2; 14; 19; 51; 85; 125; 133; 173; 196; 293; 305; 344; 400; 412; 431; 432; 436; 442; 481; 522; 647; 775; 811; 913; 918; 929; 937; 955; 1016; 1019.

Kérem azokat a vezetőket, akiknek a csapatában van rover és egyik sem élvezte a rover klub hangulatát, gondolkozzon el, miért nem voltak csapatából ezen a rendezvényen, miért érezte úgy, hogy ez a program az ő rovereire nem vonatkozik, őket BIZTOSAN nem érdekli. Érdekelnének a kivesézett részletes magyarázatok, hátha tudok valamit segíteni csapatuk rover életében.

Akik megjelentek, garantáltan jól szórakoztak, jó társaságban. Sok újabb ismerősre tehettek szert, jót beszélgethettek, "megválthatták" a világot, tapasztalatot cserélhettek társaikkal, és kellemesen elszórakozhattak. Azt, hogy mind a húsz alkalommal ilyen jól érezhette magát a megfáradt, rover a következő szervezőknek köszönhetjük:
Nagyon szépen köszönjük nekik a sok szép élményt! Továbbá a Családi és Szociális Minisztériumnak is a támogatását, és különösen köszönjük Kazinczy Bélának azt a heroikus pályázati munkát, amivel megteremtette ennek a programnak az anyagi és szellemi alapjait!

És egyáltalán nem utolsó sorban köszönjük azoknak, akik a rover klubot, egy kicsikét bár, de magukénak érezték, és előadót javasoltak a későbbi alkalmakra vagy akár csak jelenlétükkel tisztelték meg munkánkat és ették a finomabbnál finomabb sütiket, és feldobták a hangulatunkat, és az előadóknak felkészült előadásaikat, aminek köszönhetően otthon vagy csak hazafelé volt miről gondolkodnunk! Miről? Innentől lenne izgalmas a fejtegetés...

Beszámolók

IdőpontokElőadó
Október 13.dr. Baranyi Károly, fizikus
Október 27.Zentai István, fizikus - kommunikáció
November 10.Varga Péter - Spielhózni 1.
November 17.Varga Péter - Spielhózni 2.
November 24.Varga Péter - Spielhózni 3.
December 8.Budainé Hajdú Erzsébet, mentálhigiénés szakember
Utána: Orosz László - Vizes kalandok (diavetítés)
December 15.Újváry Zsuzsanna, történész (PPKE-BTK)
Utána: Paszuly Falka Egyesület - Diavetítés az Egyesület útjairól és másról is
Január 5.Budainé Hajdú Erzsébet, mentálhigiénés szakember
Január 19.Pálhegyi Ferenc, református lelkész
Utána: Kapusy Péter és Magyari Zsolt - Stoppal a Szentföldre (multimédiás beszámoló)
Február 2.Verő Tamás, rabbi
Február 16.Zombori Ottó, az Uránia csillagvizsgáló vezetője
Március 2.Takasi, japán történész. Távolkeleti szerelmi, párválasztási hagyományok, szokások.
Utána: Hodász Gábor - Ausztrália (multimédiás beszámoló)
Március 16.Tanczik Balázs, egyházjogász
Március 23.Morvay László, tűzzománc művész, főiskolai tanár
Március 30.Jelli Magdolna, kerekesszékes - Beszélgetés mozgáskorlátozottakról
Április 6.Tamásné Kollár Magda és férje a NOÉ-tól - Lájv só házaspár
Április 13.Varga Péter Pius, ELTE - Bibliodráma
Április 27.Szalóky B. Dániel - Testbeszéd a szerelemben, párkapcsolatokban
Május 11.Simon Aladár, színész - Irodalom
Május 25.Kelemen László, a Hagyományok Házának igazgatója

2. oldal

2002. október 27. - Zentai István

Október 27-én, egy szép vasárnap után jöttünk össze immáron másodszor a Rover Klub keretében. Az első alkalom jó híre úgy látszik messze szállt, mert a nagy szél el-lenére megnövekedett létszámmal vártuk az előadás kezdetét, nem hiába. Zentai István, a BME és PPKE tanára kitett magáért.

Egy igen színes, multimédiával erősen támogatott interaktív előadás közönsége lehettünk, mely a kommunikációról szólt. Új aspektusba került a TV befolyásoló hatása, kiderült hogy a reklámok nincsenek hatással párkapocsaltunk alakulására. Ugyanakkor BigBrothert nézni sem szégyen, hanem kötelesség. Az előadó rávilágított, hogy valaki behódolásból adja el a barátnőjét, és úgy tudta zavarba hozni egyikünket, hogy közben csak másikunktól kérdezett egyet. Az élvezetes előadás után "álló fogadás" mellett vitattuk meg az elhangzottakat, üdvözöltük régi ismerőseinket. Végül a következő alkalmi viszontlátás reményében búcsúztunk és tértünk haza nyugovóra.

Windisch Zoltán


3. oldal

2002. november 10. - Varga Péter

Spílhózni, avagy a közösen hordható játszónadrág.

Az első előadás a nagybetűs nőkről, az igazi nőkről, valamint az IGAZI férfiakról szólt. Hogyan legyünk nők? Hogyan legyünk férfiak? Valamint, hogy mi kell egy kapcsolathoz; egy Nő, egy Férfi és Kapcsolt. Csak az nem mindegy milyen a kapcsolt.

Az előadás tartalmas, és érdekes volt, legalább annyira jó volt mint a könyv, melyet ajánlok mindenkinek.

Klein Zsófia


4. oldal

2002. november 17. - Varga Péter

Biztos vagyok benne, hogy senki sem bánta meg hogy eljött november 17-én a rover klubba, ugyanis Varga Péter második előadásának lehetett részese. Könnyed stílusban beszélgettünk komoly témákról: hogyan válhatunk 28 évesen újra infantilissá, hogyan kezeljük a lábmosás problémáját, hogyan és miért fürkésszük ki a sávokat ...

Ha nem érted hogy miket írok itt össze, akkor sürgősen menj el egy Spielhozni előadásra vagy olvasd el a könyvét. Hidd el, megéri!

Dobay László


5. oldal

2002. november 24. - Varga Péter

A harmadik alkalomra már egész jól átvettük Varga Péter személyesebb stílusát, és szívtuk magunkba a fontosabbnál fontosabb információkat, amik a párkapcsolat különböző szituációiban előfordulnak. Eme érdekfeszítő témakörben - többek közt -, szó esett a Kapcsolat Intimitási Fokának görbéjéről is, amit koordináta rendszerben ábrázolt nekünk Péter, sok izgalmas eseménnyel és időponttal megtűzdelve. (Amelyet persze a matek pótvizsgára kényszerültek is egyből megérthettek.) A végén meghallgattunk egy dalt, ami mély érzelmekről szólt, és amely a hozzá fűzött magyarázattal valamennyiünk bensőjét megérintette. A Spielhózni végén lehetőség volt még beszélgetni és társasjátékozni is.

Sebők Antal


6. oldal

2002. december 8. - Hajdú Erzsébet

A december 8-i rover klubon dr. Hajdú Erzsébet mentálhigiénés szakember tartott előadást. A mentálhigiénéről konkrétan nem volt szó, és talán nem is ezt vártuk, de az előadás mégis érdekes és elgondolkodtató volt.

Az előadónő bemutatkozása után megnézhettünk egy filmet, amelyben egy idős parasztházaspár (az ő szülei) mesélt fiatalkoruk párválasztási szokásairól, a választás "szabadságáról", leánykérésről, esküvőről, lakodalomról. Akkoriban szokás volt, hogy az esküvő előtt 3 egymást követő vasárnap kihirdették a fiatal párt a templomban. Az esküvő napján korán reggel elmentek a községházára, ahol megkötötték a polgári házasságot. Majd a templomban gyóntak és áldoztak, a templomi esküvőt pedig még dél előtt megtartották. A lakodalom után szó sem lehetett nászútról (ami pedig manapság olyannyira megszokott), az ifjú férj már korán reggel munkába indult.

A filmből nem derült ki, csak az utána következő beszélgetés alatt, hogy ez a két ember nem szerelemből házasodott össze, sőt egészen más terveik voltak az életükkel. A fiú úgy gondolta, hogy otthon marad az anyja mellett, a lány pedig apáca szeretett volna lenni. Idővel mégis megszerették egymást. Ma már szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy két ember érzelmek nélkül kösse össze az életét. Pedig más kultúrákban ez ma is teljesen természetes dolog.

Nagyon sok házasság, ami nagy szerelemmel kezdődik, 15-20 év múlva kiüresedik. Egy olyan kapcsolatban viszont, ami szerelem nélkül, közömbösen vagy ellenszenvvel kezdődik, az évtizedek alatt összecsiszolódhatnak az emberek, és olyan boldogok és megelégedettek lehetnek, mint ahogy a filmbeli házaspárnál láttuk. Szó esett arról is, hogy az emberek gyakran valamilyen külső minta szerint (szülő, testvér, stb.) próbálnak párt választani maguknak, és ez azután a párkapcsolat során súlyos konfliktusokhoz vezet, mivel az illető képtelen megfelelni az ideálnak. Ezért egy házasságban az a legfontosabb, hogy ne egyik kezünkkel a múltba, másokba kapaszkodjunk, hanem mindkét kezünkkel fogjuk meg a társunk kezét, így tudunk csak az ő másik fele lenni.

Ezután Orosz Laci cserkésztestvérünk diavetítéssel egybekötött élménybeszámolóját élvezhettük. Három vizitúra képeit láthattuk: az egyik a Millenniumi Emléktáborra kenuval érkező cserkészek útját mutatta be, a másik egy franciaországi vizitúra élményeit mesélte el, mely a külföldi magyar cserkészek szervezésében valósult meg, míg a harmadik a Nagy Kör elnevezésű magyarországi túra útvonalát végigevező csapat viszontagságait tárta elénk, szinte kedvet kaptunk egy kis evezéshez. Csak ne lenne ilyen hideg...

Zsákai Gyula


7. oldal

2002. december 15. - Újváry Zsuzsanna

Az idei év utolsó előadását Újváry Zsuzsanna (PPKE-BTK) tartotta. Aki a férfi és nő viszonyát történelmi távlatokban vizsgálta. Megtudhattuk, hogy mi történt, ha nagy és befolyásos családokat sok gyermekkel áldotta meg Isten. Az első gyermek örökli a családi vagyont, és a többit papnak, szerzetesnek adták, akár érezte az indíttatást akár nem. Ha szerencséje volt elmehetett lovagnak. Milyen sok szerzetes és lovag volt A gazdag családok a világi hatalom birtoklása után az egyházi befolyás megszerzésére törekedtek. Ez a folyamat az egyházra is káros hatással volt, hiszen sok rendben világias élet folyt, mert a kolostorokba betuszkolt fiatalok nem tudtak megfelelően élni. A folyamat végét már ismerjük.

Népszámlálás nem volt ugyan, de nagy ritkán a földesúr összeíratta a jobbágyokat és a gyermekeiket. Ilyenkor egy éves kor alatt nem jegyeztek fel senkit. Az oka az volt, hogy kevés esélye volt a csecsemőnek arra, hogy megéri a következő évet is. Voltak kedvelt és kevésbé kedvelt számok is a gyermekek korára. A páros számokat kevésbé szerették, míg a hármas számnak szerencsét tulajdonítottak. Így fordulhatott elő, hogy 4 éves gyerekek nem voltak a házaknál, de 3 és 5 évesek igen nagy százalékban fordultak elő.

Az előadás végén szó esett a valós vagy vélt bűnök büntetéseiről is: lefejezés és kerékbetörés. Szerencsére minket már nem fenyeget egyik sem ha kedvesen rámosolygunk valakire.

Ezután diavetítés következett, ahol a Paszuly Falka Egyesület tagjai vetítettek gyönyörű fényképeket. A képek a hegymászásaik során készültek. A fotók remélhetőleg sok ember kalandvágyát felcsigázták és jövőre több hasonló élménybeszámolónak lehetünk szem- és fültanúi.

A szervezők az est zárásakor mindenkinek egy maroknyi szaloncukorral kívántak boldog karácsonyt. Köszönjük, hogy munkájukkal biztosítják számunkra a lehetőséget, hogy együtt lehetünk és beszélgethetünk egymással komoly és kevésbé komoly dolgokról.

Zaja Ildikó


8. oldal

2003. január 5. - Hajdú Erzsébet

A mai rover klub is jó hangulatban telt. Írhattunk arról, hogy miket szeretnénk befejezni, magunk mögött hagyni, mit szeretnénk megvalósítani a következő időben. Aztán lepkét tépkedtünk papírból, majd egy kis családfa készítés és barát rajzolgatás következett. Végül még hármat is kívánhattunk és kiderült, hogy rajtunk múlik, mennyi teljesül belőle. Ez főleg akkor fog bejönni, ha jó Oscar-díjas filmrendezők leszünk legalább gondolatban. Szóval ennyit dióhéjban. Jól szórakoztunk és még önmagunkról is többet tudtunk meg.

Barna Gábor


9. oldal

2003. január 19. - Pálhegyi Ferenc

Január 19-én ismét Rover klubvolt a Ferenciek terén a közösségi teremben. Dr. Pálhegyi Ferenc református lelkész, pszichológus tartott érdekfeszítő előadást a párválasztás, szerelem, házasság témakörében. Megtudhattuk, jobb ha nem a külsőségek varázsolnak el minket, hanem megnézzük belülről a leendő kedvesünket. Lehet kívülről akármilyen izmos stb., attól még a feje lehet üres. Legyen időnk egymással beszélgetni.

Az előadás után közel-keleti élménybeszámolót , diavetítést láthattunk és hallhattunk. Két cserkész - Kapusy Péter és Magyari Zsolt - stoppal vágtak neki a hosszú útnak. Magyarországon, Románián keresztül Törökországba érkeztek, majd Szírián, Jordánián és Izraelen keresztül Egyiptomba is eljutottak.

Azt a rengeteg élményt, amit megosztottak velünk az előadók, le se lehet írni, azt látni kell!

Gecsey Renáta


10. oldal

2003. február 2. - Verő Tamás

Verő Tamás rabbi volt a rover klub vendége február 2-án. A téma most is a szerelem, párválasztás, házasság volt - számunkra új és érdekes nézőpontból. Az ifjú házas rabbi beszélt az első hallásra meglepőnek tűnő hagyományos zsidó párválasztási szokásokról és a mai gyakorlatról is. Megtudtuk, hogy milyen alapos "jegyesoktatásban" részesülnek a felek, mit foglalnak a házassági szerződésbe, és hogy miért törnek (szándékosan is) tányért az esküvői szertartáson. Fény derült arra is, hogy miért volt többnejűség a zsidóknál, és hogy mikor van náluk a "nászéjszaka".

Az előadást követő kérdésözönre adott válaszokból kiderült néhány kevésbé ismert dolog a zsidóságról, és néhány közkeletű félreértést is eloszlatott a vendég.

A rabbi végezetül az Ároni-áldás szavaival köszöntötte a hallgatóságot, és emlékül átvette a szervezőktől a titokzatos kóser bort, amelynek a beszerzési forrását össz-szövetségi összefogással tudták felderíteni. Végül szeretettel meghívott mindenkit a Frankel Leó utcai zsinagógába valamelyik péntek estére.

Horváth Péter


11. oldal

2003. február 16. - Zombori Ottó

Február 16-án Zombori Ottó előadását hallhattuk a rover klub jóvoltából. Néhány órára a világegyetem csodálatos világába varázsoltak el a különféle térképek, a színes fotók, az elhangzott érdekességek a csillagképekről, az időszámításról, a hónapok eredetéről.

Végül távcsövön keresztül is megtekinthettük a csillagos ég egy bolygóját és holdjait.

Hajdani Bernadett


12. oldal

2003. március 2. - Takasi

Takasi úr, japán születésű történész élvezetes japán-magyarsággal ismertette a párkapcsolati szokásokat japán kultúrában régen és most. A japán szokásokat is sokban változtatja "nyugati" divat és behatás. Mostanra Japánba sokkal több a férfi, mint a nő. Sok japán vesz igénybe hivatalos házasságközvetítőt. A japán nők igyekeznek tartani magukat a "hárommagasság" szabályhoz: a leendő férfi partner legyen magasabb, magasabb végzetséggel, és nagyobb fizetéssel rendelkezzen, mint a nő.

Majd Hodász Gábor az ausztráliai kiruccanásáról tartott alámondásos diavetítéses és filmes élménybeszámolót. Melyből többek közt kiderült, hogy Budapesten tízszer több kulturális intézmény van, mint Melbourneben. Az ausztrál erdőkben a turista kiszáradhat, megmarhatja egy mérges kígyó, és váratlanul a fejére pottyanhat egy 30 cm-es eukaliptusz faág. Megkóstolhattunk egy tipikus ausztrál reggelit.

Sztrakay Ferenc Balázs


13. oldal

2003. március 16. - Tanczik Balázs

Egy házassági előkészítő oktatáson sem hangzik el olyan részletesen a Katolikus Törvénykönyv kapcsolódó rendelkezései, mint ahogy azt számunkra Tanczik Balázs atya, a Váci Egyházmegye kiváló egyházjogásza ismertette. Persze a rover klub párkapcsolati kérdéskört feldolgozó sorozatában ez talán "egy kézzel nem fogható", távoli dolognak tűnhet sokak számára, mégis azt gondolom, hogy kiemelt jelentőségű minden katolikus, párkapcsolatra törekvő, fiatal számára. A Törvénykönyv túl azon, hogy alapvetően meghatározza a szentségi házasság érvényességi feltételeit, s annak létrejöttét, részletesen leírja azokat a helyzeteket és a rá adható válaszokat, amelyek a házasság folyamán következhetnek be. Egyáltalán nem tudhatjuk, hogy életünk során mikor kerülünk ilyen helyzetbe, ezért sem volt talán haszontalan ezeket hallani. Balázs atya analitikus részletességgel ismertette mindezeket számunkra. Valószínűleg emiatt is, az előadás elsősorban a katolikus hallgatóság számára volt érdekes. Tanulságként hazavihettük magunkkal, hogy az érvényesen létrejött szentségi házasság felbonthatatlan. Így az erre való készülés átgondolt döntéseket igényel.

Kazinczy Béla


Tanczik Balázs atya előadása személy szerint engem nem erősített meg abban, hogy a Katolikus Egyház valóban az ökumenizmusra törekedne. Ha egy protestánsból ellenérzéseket vált ki az, ahogy a Katolikus Egyház viszonyul hozzájuk, tökéletesen meg tudom érteni. Magyarul azt értem ez alatt, hogy az egyház jogrendszere úgy van megalkotva, hogy gyakorlatilag hátrányosan megkülönbözteti más egyházak híveit. És mindezt teszi a felebaráti szeretet nevében. (A félreértések Elkerülése végett hozzáteszem, hogy én katolikus vagyok.) Kb. ez a szubjektív véleményem.

Hajba Eszter


14. oldal

2003. március 23. - Morvay László

Ezen a vasárnapon Morvay László tűzzománc művész a képzőművészetek világába kalauzolt el miket.

Diaképekkel igyekezett illusztrálni, hogyan is jelenik meg a NŐ a festményeken, szobrokon és más műalkotásokon, hogy mire inspirálta a szerelem a művészeket. Érdekes volt látni, mi a különbség egy férfi nő-ábrázolása és egy nő nő-ábrázolása között; hogy a különböző korokban milyen nő-ideálokat jelenítettek meg a mesterek.

Előadónk személyes élményeivel is színesítette az estét: rajz-tanulásról, rajz-tanításról, modellekről mesélt.

Az előadás végére kicsit káosz keletkezett a fejemben a sok diakép-kavalkád hatására, de így utólag mégis azt érzem, hogy ezentúl több szempont szerint tudom majd megnézni és értékelni a képzőművészet alkotásait.

Erdős Veronika


Ugyanez egy szervező szemszögéből:

A március 23-i "Párkapcsolatok és szerelem a művészetben" címmel meghirdetett előadás soha nem látott tömegeket vonzott a Ferenciek terei rover kluboknak otthont adó helyiségbe. Bizony már a fél hatot is elkongatta a templom nagy harangja, mikor még mindig csak négyen nézegettük egymást kínos mosollyal az arcunkon (1 résztvevő, 2 rendező és az előadó, Morvay László tűzzománcművész). De a rover klub nem lenne rover klub, ha egy ilyen apró kis malőr miatt elmaradna...

Mert a rover klub olyan hely, ahol mindenki számít, olyan rendezvény, ami nem okoz csalódást, a rover klub biztos pont az életedben, ahonnan ha hazamész mindenképpen gazdagabb leszel egy élménnyel, és még okosabb leszel, mint azelőtt voltál. (Persze ahhoz, hogy hazamehess, el is kell jönni.) Például tudtátok, hogy a gömb a világ legtökéletesebb formája? És hogy annál már csak a két félgömb a tökéletesebb? (Természetesen rossz az, aki rosszra gondol.)

Visszatérve ama nevezetes nap eseményeire, az előadásnak így utólag inkább a "Nőábrázolás a képzőművészetekben" címet adtam volna, melyen rengeteg festményt illetve szobrot láthattunk Leonardo Mona Lisa-jától Picasso képeiig, a willlendorfi Vénusztól napjaink még annál is sokkal ormótlanabb nőszobraiig. A hallgatóság egyetlen férfi tagja jókat derülhetett azon festő alkotásán, aki a hírhedt paradicsomi jelenetet, a megkísértést ábrázolva a kígyó feje helyére egy nő fejét festette. Mindennek megvan persze az ára: az előadás legutolsó képe azt mutatta, amint a nő marionett-bábúként tartja a kezében a férfit, mindezzel demonstrálva, hogy a férfi úgy táncol, ahogy a nő akarja. Az előadás végeztével, miután elbúcsúztunk Morvay Lászlótól, éppen ropi és parány majszolása közben elemeztük az előadáson hallottakat, amikor újabb lelkes résztvevő érkezett, és a számunkra kicsit furcsán hangzó "Na mi van már vége is?" kérdéssel csatlakozott kicsiny társaságunkhoz, mely ezúttal az ezt követő beszélgetés után valamivel hamarabb hagyta el a Ferenciek terét a szokásosnál.

Marosi Márton, szervező


15. oldal

2003. március 30. - Jelli Magdolna, Hevesi Mónika

Hevesi Mónika és Jelli Magdolna segítségével nyerhettünk betekintést a kerekesszékesek világába, életébe, hétköznapjaiba. A két életvidám, mosolygós hölgy közvetlensége az előadást pillanatok alatt beszélgetéssé alakította, s a családias légkörben mindannyian bátran mertünk kérdezni.

Megtudtuk, hogy egyikük vívásban nyert Európa Kupát, Világkupát és részt vett Sydneyben az olimpián is (a kíváncsiaknak: 6. helyezést ért el). A sport mellett szerepet kap életükben a kirándulás (másik kerekesszékkel és kisebb lejtésű terepen), a művelődés is (mozi, színház, könyvolvasás, hangverseny). Amit leginkább csodálok bennük, a munkájuk: segítségnyújtás a bajba jutott társaiknak. Kórházat látogatnak, s beszélgetnek a gerincsérültekkel, akik várhatóan kerekesszékbe kényszerülnek. Ők nyújtják az első fogódzót az elesetteknek.

Sok helyen lépcsővel találják szembe magukat, ami sokszor leküzdhetetlen akadályt jelent számukra - vegyük észre, hogyha segíthetünk! Fájlalják, ha szomorú, sajnálkozó tekintetet vetünk rájuk, és örülnek, ha valaki rájuk mosolyog, netalán még köszön is. Azt hiszem, ez a legkevesebb, amit tehetünk. Remélem, ezentúl Ti is bátrabban segítetek egy rászorulónak, kerekesszékesnek, akkor is, ha senki se látja, és akkor is, ha mindenki téged néz

Cech Vilmos


16. oldal

2003. április 6. - Tamásné Kollár Magda és Tamás Balázs

Felállás: 5:1:Kollár Magdolna és Tamás Balázs, tapasztalt nagycsaládosok, ugyanis 5 csemetéjük van, ezért kézenfekvő téma volt nekik, hogy a családról tartsanak előadást nekünk. Elmesélték kapcsolatuk kezdetét, egészen a mai napig, milyen nehézségekkel, akadályokkal kellett megküzdeniük és mindezeket hogyan sikerült megoldaniuk. A házassági fogadalomtételük fontosságát is kifejtették, hogy miért és mennyire fontos számukra. Persze minket is engedtek szóhoz jutni érdekes kérdéseikkel.

Megtudhattuk tőlük, hogy miért is fontos összeházasodni azzal a személlyel, akit szeretünk, akivel le szeretnénk élni az életünket és esetleg még gyerek (ek)et is szeretnénk vele együtt felnevelni. Ha eljöttetek volna, bölcsebbek lehettetek volna, és még a "végeredmény" történetét is értenétek!

Zaránd Adina


17. oldal

2003. április 13. - Varga Péter Pius

Ezen a vasárnap estén Varga Péter Pius jött el közénk. Magával hozta a bibliodráma érdekes világát, amibe belépve mindenki sokkal jobban megismerheti a másik és önmaga belső gondolatait, tulajdonságait.

Még mielőtt belekezdtünk volna a lényegbe, két "bemelegítő játékot játszottunk". Az elsőben úgy kellett felállnia a jelenlévőknek a szobában, hogy a helyzetük kifejezze az ott jelenlévőkhöz fűződő kapcsolatát. Miután megszületett az állókép, meg is beszéltük, hogy mindenki elégedett-e helyzetével. A második feladat során sok képeslap közül kellett kiválasztani egyet, és egy mozdulattal megmutatni azt az érzést, amit az kiváltott belőlünk. Nagyon érdekes volt.

Mindezek után következett a bibliodráma, azaz egy bibliai történet eljátszása. Az irgalmas szamaritánus történetéből választotta ki mindenki a hozzá legközelebb álló szerepet, ami nem feltétlen kellett személyt alakítson. Volt szamarunk, bokrunk, fánk, utunk, de megismertük a szamaritánus családját, az útszéli fogadósnét és egy jerkói csavargót is. A megelevenedett történet után szintén megbeszéltük, hogy ki mit érzett a "játék" folyamán. Pius jóságos vezetése, sok dologra felhívta figyelmünk.

A sok vidám pillanat igen tanulságos is volt. Bármelyik közösség sokat épülhet egy-egy ilyen program folyamán.

Orosz László


Mivel csak először voltam a rover klubban, igazából csak az első benyomásaimról tudnék írni. A legfontosabb, hogy tetszett a társaság, és nagyon jó volt a hangulat. Persze ehhez kellett az is, hogy egy jó programban lehetett részünk, ami Varga Péter Piusnak volt köszönhető.

Talán egy kicsit lehetnénk többen, és amit még sajnáltam, hogy gyorsan szétrebbent a társaság. Maradtam volna még egy kicsit többet, és beszélgettem (eszegettem:)) volna még egy jó darabig az új ismerősökkel. Ha ott nem (mert kidobnak), akkor valahol máshova elmehetnénk és folytathatnánk a csevelyt. Persze ez csak egy tipp. A lényeg, hogy megyek a következőre is.

Zubreczki Gábor


Nekem nagyon tetszett. Most voltam első alkalommal, de ha ráérek, ezután igyekszem elmenni. A program nagyon jó volt, úgy érzem újból valami érdekessel lettem gazdagabb. Jó volt meghallgatni mások véleményét és érzéseit, és legfőképp jó volt új barátokat szerezni.

Bácsi László


18. oldal

2003. április 27. - Szalóky B. Dániel

Április 27-én az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára, Szalóky B. Dániel "Testbeszéd" témakörben tartott előadást, mely inkább beszélgetésbe, illetve játékba ment át, így gyakorlatban is tapasztalhattuk, hogy mennyire fontosak a metakommunikációs jeleink, melyet társaink felé kinyilvánítunk. Megtudtuk, hogy a szemjelzések a leglényegesebbek az emberi kommunikációban, hiszen "a szem a lélek tükre", ezért jól vigyázzatok nézésmódotokra, nehogy ferde szemmel nézzenek vissza rátok! És akinek ez sem volt elég, az előadás után szemezgethetett - no nemcsak a neki szimpatikus személlyel - az ínycsiklandozó finomságokból, melyek ez alkalommal is ránk vártak. Miután majdnem sikerült csillapítanunk éhségérzetünket, belevágtunk egy játékba, mely alatt a gyilkosok nem voltak restek csemegézgetni az áldozatokból. Mindenkit megnyugtatok, hogy - amíg ott voltam - senkinek nem volt veszélyben testi épsége.

Aki többet szeretne megtudni testünk jeleiről, gesztusainkról, esetleg a gondolatolvasás is érdekli, annak Allan Pease: Testbeszéd című könyvét ajánlom figyelmébe.

Zaránd Adina


19. oldal

2003. május 11. - Simon Aladár

A rover klub résztvevői 2003. május 11-én a szokásos helyen szokatlan szépirodalmi örömöknek áldozhattak. Vendégként Simon Aladár, egy fiatal és tehetséges szí-nész, előadóművész érkezett, hogy kedvenc verseit - melyek a szerelem, párválasztás és párkapcsolatok témaköréhez kapcsolhatók - megossza velünk.

Az előadóról érdemes tudni, hogy mint egy vándorszínész, sokat jár a határon túli magyarokhoz is. Ezt a műsort pár évvel ezelőtt a külföldi magyar cserkészek németországi találkozójára állította össze, közkívánatra pedig most újra előadta idehaza. A válogatás Balassi Bálinttól napjainkig több híres és kevéssé ismert költő verseiből készült. A magyar irodalomból megjelent itt Ady Endre szenvedélye, Petőfi Sándor egy-szerű vidéki bája, Vajda János és Tóth Árpád szelíd-bús hangulatai és Csokonai Vitéz Mihály romantikája. A XX. századi művészek közül meghallgattuk Márai Sándor és Latinovits Zoltán elmélkedéseit is az életről és a nőkről. A külföldi irodalomból emlékeim szerint az angol Will Shakespeare és Robert Burns, valamint francia és bolgár versek hangzottak el. Mindent összevetve az az egyszerű stílus, ahogy egy ember kiáll a színpadra és a változó hangulatú verseket őszinte hangon, átéléssel elmondja a közönségnek, még mindig hordoz valami ősi erőt, valami tisztaságot, valami emberit. Taps, függöny.

Az előadás után a terített asztalból mindenkinek jutott, köszönhetően a gondos előkészítő leánykezeknek és a szerény számú résztvevőnek. Az élő és a Holt Költők Tár-saságának ez évi utolsó előtti gyűlésének tanulsága, hogy a vizsgaidőszakban is érde-mes a vasárnapot pihenésnek és egy kis lelki felüdülésnek szentelni.

Koósz Barbara


20. oldal

2003. május 25. - Kelemen László

Május 25-én vehettünk részt az utolsó előadáson, melyet Kelemen László (a Hagyományok Házának igazgatója) és Agócs Gergő néprajzkutató tartott. A téma továbbra is a szerelem és a párválasztás volt, ám a ezúttal a régi, paraszti világ szokásainak tükrében. Fény derült például arra, hogy a honfoglaló magyaroknál miként zajlott a "menyasszonyvásárlás" és ez hogyan alakult napjainkig. Természetesen legtöbbet nagyapáink és dédnagyapáink idejében időztünk el. Engem elsőként az lepett meg, hogy a falvak közössége annyira zárt volt, hogy más faluból nem is válasz-tottak maguknak párt a fiatalok. Sőt, általában a párok már a az iskolában kialakultak, s így volt idejük kellőképpen megismerniük egymást ahhoz, hogy a "holtomiglan, holtodiglan" valóban a sírig szóljon. A menyegzőre születésüktől fogva készültek a leányok, hiszen a házasságba a legény "vitte" a házat, a leány pedig minden mást, amire ott szükség volt.

Kicsit elkalandoztunk a népdalok és tékák érdekes világában is, valamint szó esett a táncmulatságok és más népszokások szerepéről a párválasztásban. A sok-sok érdekesség után egy kis népdallal, dudaszóval és furulyamuzsikával ajándékozta meg Gergő a társaságot. Sajnos a hallgatóközönség csupán kilenc főből állt, pedig igazán több érdeklődést érdemelt volna a két előadó. Sajnálhatjátok, hogy kihagytátok a Rover klub befejező alkalmát, mert fantasztikus volt!

Rajna Rita


21. oldal

2002. október 13. - Baranyi Károly

2002. október 13-án kezdődött az az előadássorozat, amely e tanév végéig, körülbelül 2 hetente, vasárnapi napokon kerül megrendezésre.

Az első alkalommal dr. Baranyi Károly tanár úrral találkozhattunk. Igen érdekes előadásában többek között hallhattunk arról, hogy mi az alapvető különbség férfi és nő között. Hogyan hatott ránk, emberekre az evolúció. Milyen nagy felelőssége van mindkét félnek egy kapcsolatban. Hogyan nézzünk a másik nemre.

Úgy gondolom, hogy mindazok, akik részt vettek; velem együtt elmondhatják érdemes volt elmenni, sőt a következőket sem szabad kihagyni!

Gaál Gabriella

Comments