Archív‎ > ‎

Őrsvezetői Fórum beszámolók

XVIII. Őrsvezetői Fórum

2004. március 20.

Március 20-án, szombaton megrenezésre került a XVIII. Őrsvezetői Fórum. Sajnos a programon egyedül (2.sz. Cscs.) - mint a Fórum vezetője és résztvevője is egyben - vettem részt. Így az előzetes program jelentősen módosítva, önképzés keretében megismerkedhettem néhány érdekes népszokásunkkal és népi mesterséggel.

Kazinczy Béla


2. oldal

XVII. Őrsvezetői Fórum

2003. november 15.

Már hallom is a gyors ellapozás recsegését, amely e cím láttán történik. Legalábbis ez következik a megjelentek létszámából: 4 őrsvezető és 2 őrsi tag a 918., 432., 15. sz. cserkészcsapatokból.

Úgy látom, hogy a legtöbb őrsvezetőben téves kép él mindarról, amit őrsvezetői fórumnak hívunk. Gondolom ezt saját példám alapján (is): én például azt hittem, itt egy fűtött szobában beszélgetünk a módszertanról és egyéb elvont témákról. Ezen elképzelésem alaptalan volt. Az esemény lényege az, hogy várt és váratlan (módszertani) feladatok elé állítják az őrsöt és vezetőjét, s ezeket a végén egymással megbeszélve ötleteket cserélünk.

A mostani akadályverseny-szerűen zajlott, de csak rövidtávon: a Hűvösvölgytől a Cserkészparkig. Feladatként főleg módszertan-kitalációt (illetve improvizációt) kaptunk. Csillagászatból csillagképek tanítása, egészségügyből törött kar volt - klasszikusak, de az erdő közepén, helyben található anyagokból bizony már nagyobb problémát jelent. A cserkészparkba beérkezve kezdődött a főzés (hál' Istennek volt gáz) és a paprikás krumpli senkinek sem okozott gondot. A legnagyobb baj a gravitációból adódott, ugyanis az egyik bográcsnál megbillent a só.

Mindezek alapján ajánlom az Őrsvezetői fórumot minden őrsvezető figyelmébe.

Ónodi Szabó Péter


3. oldal

XVI. Őrsvezetői Fórum

2003. május 31.

Ebben a cserkészévben az utolsó Őrsvezetői fórum igen jól sikerült.

Miután kis csapatunk egy izzasztó buszozás után megérkezett Pilisszántóra, következett a ráhangolódás egy gyors tízórai elfogyasztásával, valamint térképrajzolással. Mivel 5 csoportra volt szükség a feladathoz és csak 2 térképünk volt, ezért mindenki térképet rajzolt és a Pilis-tetőre ennek segítségével jutott fel. Persze turista utak és nyiladékok érintése nélkül. A feladat változó idő alatt sikerült. Utána következett egy kis tűzgyújtási gyakorlat következett, majd ereszkedés beülő és kötél segítségével egy betonfal tetejéről. Végül ebéd után az egyik társunk "megsérült" így egy rögtönzött hordágy segítségével el is vittük a legközelebbi magaslesig, ami után már saját lábán jött haza.

Nagyon jól éreztük magunkat. Remélem legközelebb még többen leszünk!

Barna Gábor


4. oldal

XV. Őrsvezetői Fórum

2003. február 15.

A februári ŐV fórumon minden volt, ami egy jó programhoz kell. Csak egy valami hiányzott: a résztvevők. Mindössze hárman "gyűltünk össze", (ami elég szomorú,) de így is jól éreztük magunkat.

Nemzeti parkjainkról és a környezetvédelem kérdéseiről beszélgettünk. Mindenki tartott egy kiselőadást az általa választott nemzeti parkról, amelyhez gyönyörű plakátok és számítógépes anyagok nyújtottak segítséget. A környezetvédelemmel kapcsolatban sok szó esett arról, hogy mi magunk hogyan kímélhetjük környezetünket, csomagolóanyagokkal kísérleteztünk és szituációs játékot is játszottunk.

A fórum vidám népdaltanulással és játékkal zárult.

Papp Vera


Igen. Sajnos elég kevesen voltak kíváncsiak Nemzeti Parkjainkra, a környezetvédelemre vagy régen látott őrsvezető társakra! Vajon ennyire jó, megalapozott őrsvezetőink tudása? Remélem parancsnok testvéreimnek fontos, hogy jó őrsvezetőik legyenek. Ha minden csapatban jól működik a vezetők továbbképzése, akkor tényleg nincsen szükség vezetői fórumokra, de ismereteim szerint ez nem így van. Remélem, hogy csapataink fejlődésének nem a vezetők képzetlensége fog gátat vetni.

Barna Gábor

Comments