Archív‎ > ‎

Tűzoltó különpróba

ACsA<-->

Május volt, és tán mindenki izgatottan várta, hogy milyen érdekes és hasznos dolgokat fogunk tanulni. Első nap a cserkészgödörben megrendezett találkozó volt. Gyuri bá a felkészítőnk élettapasztalatait és tudását adta át nekünk. Megtanultuk a Flórián band tűzoltókból álló zenekar egyik dalát ( Egy a szívünk egy az álmunk...). Ezeket a sorokat mindig "nagy lelkesedéssel " énekelte a csapat. Gyuri bá oda figyelt a lelki táplálék gyarapítására is. Az ima a keresztény ember egyik elengedhetetlen forrása Istennel. A második alkalommal a tűzoltó majálison vettünk részt, a városligetben. Megismerkedtünk a tűzoltóautók felszereléseivel (generátor, légzőkészülékek, rádiók, zseblámpa, feszítővágó, tömlők, stb.). Felejthetetlen élmény volt számunkra a füst alagút, amelyen mindnyájan végig mentünk, átéreztük e feladat veszélyeit és nehézségeit. A Strillich Pál cserkész parkban találkoztunk a következő alkalommal, ezúttal a tűzoltó különpróba gyakorlati részét vettük át. Megtanultuk a stabil oldalfekvést, a Rautech műfogást, az égési seb kezelését. Gyuri bá rendkívül odaadó volt, felkészült, és jó humora volt, ami mindnyájunkat felvídított. Majd elérkezett a próbázás napja. Gyuri bá két nagy melepetéssel készült. Az egyiket rögtön észrevettük egy jó adag gulyásleves volt. A másikat később tudtuk meg, Gyuri bá meghívta a helyi tűzoltókat. Tűzoltóautóval érkeztek. De mielőtt kipróbálhattuk volna a tűzoltó szereket, ettünk Gigi Isteni gulyásából, amelyből a tűzoltók is ettek. Evés után, immár nem üres hassal, tele enrgiával neki estünk a tömlőnek összeszereltünk egy B-sugarat, és locsoltunk, ki egymást, ki a növényzetet. Összegezve, nagyon jól éreztem magamat, és remélem, hogy mindenki boldog volt, és majd egyszer ha szükség lesz rá, hasznosítani fogjuk a megszerzett tudást. Gyuri bá szavaival élve tovább adni ezt az új ismeretet, csak akkor ér annyit ez a sok munka fáradozás. Köszönöm mindenkinek, akik lehetővé tették a tűzoltó különpróbát, a résztvvőknek, és a besegítőknek, Gyuri bá fáradságos munkáját.

JÓ MUNKÁT!!!!!!!!

Antal Csaba Arnold (Csabi)


2. oldal

A X. Cserkész kerület több külön próbát is indított a tavasszal. A 173-as számú Kemény Zsigmond Cserkész csapatból a barlangász külön próbára, ketten míg a tűzoltó külön próbára öten jelentkeztek. A tűzoltó külön próbáról írok egy pár sort mivel személy szerint azon voltam jelen.

A próbázást három felkészítő tanfolyam előzte meg ahol az első alkalmon meg tanulhattuk, hogy miért is veszélyes a tűz és nem csak a barátunk, hanem az ellenségünk is lehet. Betekintést nyerhetünk a tűz osztályok rejtelmeibe és megtanultuk miket kell elmondani egy tűz bejelentése során. Az első alkalom egy kicsit ücsörgősre sikerült, de ezek után a második alkalom már jóval érdekesebb volt. A tűzoltó majálison volt a második találkozásunk Gyuri bácsival a képzés vezetőjével. Ezen a napon sok új és hasznos információt szereztünk a tűzoltás történelméből, ami 1 óránál többet nem vett el a tűzoltószer (tűzoltó autó) alapos végignézése idejéből. Egy hivatásos tűzoltó minden felmerülő kérdésünkre megpróbált választ adni, sőt még ő is kérdezett a végén a cserkészetről egy keveset. Miután mindent meg tudtunk kipróbálhattuk milyen lehet egy égő házban, ami tele van füsttel, irány a füst alagút, ami éppen ezt a helyzetet szimulálta. Voltak bátrabb cserkészek, akik többször is bementek és volt olyan is, aki annyira a valós helyzetben érezte magát, hogy a bejáraton jött ki így ő nyert még egy menetet, hogy találja meg a kijáratott és ott hagyja el az alagutat. A szabad időben még kipróbálhatunk több tűzoltó járművet köztük a magasban mentő darut is, amit a tűzoltók csak magasban mentő szernek neveznek. Ez a nap minden résztvevőnek nagy élményt jelentett. A harmadik alkalommal a Sztrilich Pál Cserkész parkban voltunk ahol meg tanultuk, hogy egy hétköznapi ember illetve cserkész hogyan is tud segíteni a tűzoltók meg érkezéséig egy bajba jutott ember társán a saját élete veszélyeztetése nélkül. Elsajátítottunk több elsősegély fortélyt, mint például a Rautech-féle fogást és a stabil oldalfektetést. Meg mutatták hogyan is kell szakszerűen gurítani egy tűzoltó fecskendőt és rá szerelni egy „C” sugarat. Ezt sokszor el is gyakoroltuk, hogy a próbán zökkenőmentesen menjen.

A próbát 15 jelentkezőből sajnos csak 12-en fejezetükbe, mert három cserkész menet közben lemorzsolódott. Mind a 12 cserkész sikeresen teljesítette ebből 3 cserkész a 173-as csapatból. A barlangász külön próbát is sikeresen teljesítették a 173-as cserkészek.

Vörös Richárd (173.)

ą
tkp.png
(102k)
János R,
2013. márc. 19. 8:13
Comments