Archív‎ > ‎

Túratervek cserkészeknek

Kedves Cserkésztestvérem!

A szabad természetbe hívlak, abba a csodálatos világba, ahol csicsergő madárdalban gyönyörködhetsz, ahol sejtelmes lombsusogás vagy éppen vidám patakcsobogás kíséri a lépteidet. Itt lehetőséged van az aktív pihenésre, megismerheted a növény- és állat-világot, az időjárás alapjait, a kőzeteket; megelevenedik számodra a földrajz és a történelem, megtanulhatsz térképpel és tájolóval tájékozódni, elsősegélyt nyújtani - sorolhatnánk még. A TERMÉSZET bőkezűen kínálja Neked amire a szervezetednek az egészséged erősítéséhez, az állóképességed növeléséhez szüksége van: a testedzés, a mozgás lehetőségét, a tiszta levegőt, az éltető napfényt - hiszen ember vagy és élni akarsz. A többi a Te dolgod. Úgy illik, hogy először a szűkebb lakóhelyed nevezetességeivel ismerkedj meg, majd annak tágabb környezetével, ezután jöhetnek az ország távolabbi tájai, vagy éppen külföld. Cserkészkerületünk e szempontból szerencsés helyzetben van. Közvetlen közelében olyan könnyen elérhető természeti és épített értékek vannak, melyek felkeresése nem okoz semmilyen nehézséget. Kezdjük a sort a lélegzetelállító panorámát nyújtó Dunakanyarral, a történelmi levegőt árasztó Visegrádi- és a Pilis-hegységekkel, velük szemben a Duna túloldalán a Börzsöny és a Cserhát vonulataival, a Gödöllői Dombsággal, a főváros északi határán a Budai-hegyekkel, a délin a Pesti Síksággal.

A túrázás kalandozás. Az ismeretlen felfedezése, az életedet színesítő élmények a pillanat velejárói, nem várnak és nem ismétlődnek. Csak rajtad múlik, hogy hányszor és hogyan részesülsz belőlük. A túrák során feltárulnak előtted a szülőföld szépségei, természeti és épített kincsei, melyeket kiegészítenek az egyes tájak lakóival - honfitársaiddal - való találkozások. Szaporodnak a személyes élmények, melyek tapasztalatai kialakítják Benned a honismereti szemléletet és a hazaszeretet érzését. Ne feledd! Hazáját csak az szeretheti, aki ismeri is.

Érdemes hát útra kelni gyalog, kerékpáron, sítalpon. Merre? Ehhez szeretne e kis füzetecske ötleteket adni.

Jó utat cserkésztestvérem!

Bandi bá’


A közlekedési eszközök járatszámát még nem sikerült frissíteni, de mindenképpen szerettük volna veletek megosztani ezt a remekművet. Ha valaki kedvet érez a játatszámok frissítésére kérem jelezze a kerület felé.

Használjátok egészséggel!

Jó munkát!

Parragh Gábor

Ċ
János R,
2013. márc. 19. 7:56
Comments